Smag på foråret

Saml forårets urter og lav saft, suppe, urtesalt eller pandekager
Spirer - Lotte Dam Gravesen spise i skov

Smagssansen må ikke glemmes, når vi vil ud og sanse foråret. Her følger et par opskrifter på forårsmad med vilde planter.

Tap birkesaft

Tap birkesaft

Fra februar til maj stiger saften i birketræerne, og så kan man få sig en herlig naturdrik. Det foregår ved, at man knækker eller skærer en lillefingertyk birkegren af og binder en flaske fast på grenenden. Efter et døgn er der saft i flasken. Hvis ikke, må I prøve et andet sted.

Forårsurtesuppe

I skal bruge: 2 l. brændenældeskud og skvalderkål, 1 l. vand samt 2 bouillonterninger, bacon eller urtesalt. Urterne skylles og koges over bålet. For at suppen mætter ekstra, kan I tilsætte jordskokker, kartoffelskiver, kerner eller pasta.

 Skvalderkålspandekager

I skal bruge: 3 dl skvalderkål, som koges kort tid, 4,5 dl mel, 9 dl mælk, 6 æg, Lidt salt samt olie til stegning

Skær skvalderkålene lidt i stykker. Bland alle ingredienserne. Varm pander over bålet. Bag pandekagerne med olie. 

Urtesalt

I skal bruge masser af brændenældeskud, ramsløg eller hvidløg samt groft salt.
Ramsløg gror i rigelige mængder i nogle skove og har en gennemtrængende karakteristisk duft. Blade og blomster kan spises.
Hak urterne i små stykker. Bland dem med groft salt. Det fugtige urtesalt bredes ud i en bradepande og tørrer et lunt sted i et par døgn. Også en fin lille gaveting.

Urtesmør

Lad piskefløde stå fremme og åben i 24 timer, så den syrner. Fyld et glas med låg halvt op og ryst! Det kan tage lang tid, før fløden skiller i kærnemælk og smør. Smørret kan I presse sammen i et viskestykke og salte let. Put forskellige vilde urter i smørret, eller krydderurter fra jeres eget bed.

Kandiserede violer

kandiserede violer

Martsviolerne har en dejlig duft og smag. I kan pille bladene af og dyppe dem i let piskede æggehvider og herefter flormelis. Nu skal de tørre et varmt sted, f.eks. i ovnen ved 50 grader.