Små dyr på besøg - omsorg og ansvar

Styrk børns indlevelsesevne gennem ansvarsfølelse og evnen til at udvise omsorg og respekt
Barn med tudse

"At lære at føle empati og omsorg"

Børn identificerer sig med andre levende væsner: En stor og en lille blomst bliver til mor og datter, fugle i flok er gode venner, ligesom børnene bekymrer sig om, hvorvidt regnormene mon fryser osv.

Med udgangspunkt i denne børnenes indlevelsesevne kan man styrke ansvarsfølelsen og evnen til at udvise omsorg og respekt for liv. Institutionen kan enten vælge et mere permanent dyrehold med kaniner, høns, geder etc., eller man kan vælge for en kortere periode at installere et myrebo, et smådyrs terrarium, en regnormehave eller et haletudseakvarium på institutionens grund. Lige meget hvad man vælger, er øvelsen naturligvis at støtte børnene i at tage ansvar og udvise omsorg. Det kræver ofte mere arbejde og engagement end selv at fodre, rengøre og pleje, så husk at afsætte tid og planlægge stunderne, hvor I observerer, kikker og lærer dyrene at kende.

 

1) Fra melorm til melbille

I en dyreforretning kan man købe en pose melorme. De er nemme at holde, og hvert barn kan få ansvaret for sin egen orm. I skal bruge: Et syltetøjsglas med huller i låget, havregryn, køkkenrulle samt grøntsagsrester til hvert barn. Nu indretter hvert barn et hjem til sin melorm med et lag havregryn i bunden af glasset og et stykke krøllet papir samt lidt friskt grønt: Agurk, kartoffel, frugt etc. Hvert barn har nu ansvaret for, at melormen altid har friskt foder. Efter knap 2 måneder forvandler ormen (som faktisk er en larve) sig til en bille. I kan vælge at lukke billen ud, eller beholde den. Hvis I lukker billerne sammen i et større terrarium, vil de parre sig og lægge æg. Snart har I nye melorme.

2) Haletudser går på land

Sidst i marts og i april kan I finde frø- og tudseæg ved bredden af vandhullerne. I kan tage en snes æg eller tudser med hjem og følge deres udvikling. I kan bruge et akvarium eller et stort glas, som I fylder med rent vand fra hanen og noget af søvandet. Undgå mudder og planterester  i akvariet, men placer gerne lidt sten i bunden. Hver dag skal vandet iltes, og haletudserne skal have foder. Børnene kan selv ilte vandet ved at puste i det med sugerør, eller I kan skifte halvdelen af vandet. Haletudserne kan I fodre med en smule fiskefoder. Når haletudserne får ben, skal de have mulighed for at trække luft, så husk at lægge sten eller flydende pinde i akvariet. De voksne frøer skal fragtes tilbage til deres vandhul.

3) Søren Snegl på besøg

I kan også lave et sneglebo i et terrarium eller i et stort syltetøjsglas med huller i låget. Indret snegleboet behageligt med fugtigt jord, bark og pinde. Husk at holde boet fugtigt og giv sneglene friske grønne blade hver dag. F.eks. salatblade. I kan se på sneglene, hvis ikke de har det godt. De trækker en hinde for deres hus og "går i dvale". I kan nemt få mange snegle i jeres bo. De lægger æg som klækkes efter 1-2 måneder. Sneglene er tvekønnede og altså både hanner og hunner.