Dyrespor

Kom ud i naturen og undersøg dyrespor
Grævlingespor

Dyrene sætter spor, der hvor de færdes. Det er f.eks. ekskrementer, uglegylp, fjer, knogler, dyrehår, kogler og nødder, som de har spist af, grene som hjorte har kløet deres gevir på osv. Nogle dyrespor kan være svære at indsamle, men så kan børnene tegne dem i stedet. F.eks. en rævegrav eller en dyreveksel.


Gibsafstøbninger

Aftryk skitse

Måske er I heldige at finde fodaftryk et sted, hvor jorden er blød. Et fodspor kan man jo ikke tage med hjem? Jo, hvis I har medbragt udstyr til et gipsaftryk. Øv jer eventuelt hjemme i sandkassen.

Lav jeres egne fodaftryk, I er jo også pattedyr! Tag et engangskrus og fyld det halvt op med gipspulver. Fyld lidt vand i, rør rundt med en pind, så I får en halvtyk dejmasse og hæld så denne i fodsporet. Vent til det er tørt og løft det forsigtigt op. Nu har I et fint gipsaftryk af dyresporet. Med en klipset strimmel karton, kan I bedre styre gipsen.

Aftryk til dyr

 

Muse-, egern- og spættekogler

Prøv om i kan finde et område med gamle rødgrantræer. Her er der rig mulighed for at finde store kogler, som mus og egern har spist af. Både mus og egern elsker rødgrankogler. Lad børnene gå rundt i skoven og indsamle hver sin håndfuld kogler, der er spist af. Når I kommer tilbage til udgangspunktet, lægges koglerne i en stor stak.

I skal nu prøve at inddele dem i tre bunker med hhv. musekogler, egernkogler og spættekogler. Tegningerne viser, hvordan I kan kende forskel. Mus gnaver kogleskællene af, så kogleaksen bliver glat og fin. Er der mange fnuller og flager (kogleakse) tilbage, er det egernets kogle. Spætten spiser lidt her og der og efterlader mange kogleskæl.

 

Bor der nogen i rævegraven?

Måske ved I, hvor der ligger en rævegrav. Er der mon nogen hjemme? Kik godt på graven. Er der blevet gravet eller er der friske rævespor? Er der knogler og fjer? Lugter graven af rovdyr? Stik næsen tæt på og snus ind! Gamle blade og edderkoppespind tyder på, at graven er tom.

I kan også undersøge sagen nærmere med et stykke tyndt uldgarn i grå eller brun farve. Bind snoren fast ovenover hullet, f.eks i en pind, der bores ned over graven. Lad den hænge ned foran hullet og løbe lidt langs jorden. Princippet er, at ræven, når den går ned i hulen, trækker snoren med sig ind. Hvis den er gået ud af hulen er snoren også flyttet. Besøg rævegraven en gang imellem - kig på snoren og se om ræven er hjemme. 

Find musens gange

Kig efter musegange i det høje græs - helt nede ved jorden. I kan også finde musegange under sneen om vinteren. Kik efter lige når sneen er ved at smelte. Prøv at følge en musegang med fingrene og se hvor lang den er.