Se på fugle året rundt

Bliv fortryllet af fugle
Rødkælk på en gren

Fugle fascinerer og fortryller. De findes over alt og er aktive året rundt. De synger, slås, bygger rede og plejer deres unger. Børnene kan høre historier og synge om fuglene, og de kan fodre dem ved foderbrættet, male dem og lytte til fuglenes forskellige stemmer.

Kort sagt: Et fugletema byder på så mange muligheder, at der er alle gode grunde til at se nærmere på de flyvende væsner.

Årets gang med fuglene

I kan arbejde med fugle året rundt, men der er nogle særlige velegnede aktiviteter knyttet til hver årstid:


Til vinter kan I fodre på fuglebrættet og sætte jeres fuglekasser op.
Lyt til fuglenes sang i forårsmånederne, hvor den er tydeligst.
Se hvordan forældrene bygger rede, fodrer og passer ungerne i maj-juni.
I efteråret kan I forberede fuglefodring ved at samle bær og frø, og det er også i efteråret fuglene samles og trækker mod syd.

At se på fugle

Et foderbræt er sikker succes. Her kan børnene lære bl.a. musvitten, blåmejsen, rødhalsen og solsorten at kende. Men sørg også for at møde fuglene i deres naturlige omgivelser: Skoven, marken og stranden. Lån fuglebøger på biblioteket og lad børnene forundres over de mange forskellige fugle. Fokuser herefter på enkle let genkendelige fugle. Måske kan I låne udstoppede fugle af en naturskole eller en skole, så børnene kan komme rigtig tæt på.

Opmærksomhed

Lad børnene hjælpe med at finde og farvelægge tegninger af de fugle I ser hver dag ved brættet eller i skoven. Hæng dem op og tal om dem. Brug evt. skitser fra en bog eller lad børnene male frit.
Snak om hvad der kendetegner en bestemt fugl: Næb, farver, fødevalg og bevægelser, nogen kan hænge med hovedet nedad, andre løber hurtigt rundt på jorden. Lad børnene tegne fugle ved start og slut på projektet. Hvilke historier fortæller tegningerne?

Lerfugle

Lav Fugle i ler med vinger, hale og fjer. lav en rede med små leræg i. Til slut kan børnene lave historier om deres fugle. Og en tegning af, hvor fugen bor.

Fugletælling

Benyt fuglene til at træne tal, kategorisering og opmærksomhed. I kan tælle fugle ved foderbrættet eller observationer i skoven. Lav et skema med fuglenes billeder hvor børnene kan krydse hvilke fugle de har set hver dag: Hvilke fugle sidder på brættet, ved koglerne eller på jorden? Kommer de flere gange? Hvad laver de? Nogle fugle er "territorielle" hele året, så dem ser I nok kun en af (f.eks. rødhals). Nogle kommer i par og andre fugle lever i flokke.

Gode internetsider

www.dof.dk har en artsliste med fuglestemmer.
www.obsnatur.dk har historier om fuglene - se under vinterfugletælling 2010
www.fjerkrae.dk giver svar på alt om pasning af høns