Rent og snavset vand

Find ud af om vand er snavset eller rent
På billedet ses en lille dreng. Han er iklædt en bøllehat og t-shirt og underbukser. Han står i vandkanten

Når biologerne undersøger, om en sø er ren eller snavset, bruger de en hvid skive (secci-skive), som de sænker ned i søen. Hvis de stadig kan se skiven, når den er 5-10 meter nede i vandet, er det en meget ren sø. I nogle søer forsvinder skiven allerede 30 cm nede pga. urenheder (alge- og planterester) i vandet. I kan selv undersøge vandet i en nærliggende sø. Måske ser vandet rent ud, men hvad ser i, hvis I sænker noget hvidt ned i søen? Brug f.eks en hvid kop, låget fra en malingbøtte eller noget andet lyst, som I binder i en snor.

Prøv også at tage vandprøver fra de steder, I kommer. Hold et fyldt glas op mod lyset, og læg mærke til farven, og om der er noget i vandet. Børn kan godt se om vandet er rent eller beskidt. Er det mon bedst at bade i en ren eller en beskidt sø?

Aktivitet: Vi kan rense vandet

Jorden renser vandet, når regnen siver ned. Derfor er vores grundvand rent nok til, at vi kan drikke det. I kan selv prøve at rense snavset vand i jord og sand. Brug en omvendt plasticflaske hvor bunden er klippet af. Hæld jord nederst, derefter masser af fint sand. Fyld op med grus og småsten. Hæld noget snavset vand gennem "rensningsanlægget". Vandet skal være tydeligt mudret og fyldt med f.eks små brødkrummer mm. Vandet, der siver ud i baljen (gerne hvid) er blevet rent. Prøv også med kaffefiltre i bunden af røret. Eller måske noget helt andet.

Tal med børnene om, hvad der sker, når snavset vand siver ned gennem jorden for senere at ende som rent drikkevand.

 

Læreplans-område
Natur, udeliv og science